Waarom HCS Computers

 •  De beste condities
   2 jaar garantie
   Veilig betalen
   14 dagen bedenktijd
   Bestel voor 15h00, morgen thuis
   Gratis verzending

Categorieën

Fabrikanten

Laptop Kopen? Advies en aankoop tips

0 Reacties
2017-12-12 13:25:17
 

Een nieuwe laptop of notebook kopen is niet iets dat je elke dag doet. Gezien het grote aanbod is het ook niet makkelijk om snel tot de juiste keuze te komen. Een nieuwe laptop kopen is dus een weloverwogen zaak. De prijzen lopen immers ook sterk uiteen. De goedkoopste laptops kan je al kopen vanaf een €200,-. De duurste latops komen al snel uit boven de €5000,-.

 

Je moet natuurlijk wel begrijpen dat je van een laptop die maar €200,- kost, je minder kan verwachten dan van een model dat duurder is. Daarom is het ook van belang je de vraag te stellen wat je met je nieuwe draagbare computer wil gaan doen.

 

 ° Segment 1 : Basis internetten en kantoorwerk

 ° Segment 2 : Intensiever met ook fotobewerking

 ° Segment 3 : Stevig gebruik met videobewerking

 ° Segment 4 : Flinke prestaties met uiteraard ook gaming

 

Voor een goede basis laptop ben al snel €600,- of meer kwijt. Hiermee zitten we dan bij de laptops met een Intel Core i5 processor die zeker geschikt is voor gebruik onder Segment 2. Voor €400,- of meer moet je echt toegevingen doen en zal je met een Intel Core i3 of Pentium processor genoeg moeten nemen. Deze zijn zeker nog geschikt en vallen voor gebruik onder Segment 1.

 

Alle modellen onder de €400,- is eerder budget waarbij de fabrikanten op de meeste onderdelen hebben bezuinigd. Deze zijn zeker nog wel geschikt om te dienen voor doeleinden onder Segment 1, maar het zal je toch opvallen dat het soms wat trager gaat.

 

Wil je een goede laptop zonder de nodige kopzorgen, dan vind je vanaf €800,- zeker goede modellen. Deze zijn dan geschikt voor gebruik onder Segment 3 & 4. Uiteraard hoe duurder de laptop, hoe beter de prestaties (processor, geheugen, harde schijf & grafische kaart)

 

1. Besturingssysteem

 

De eerste tip om te beginnen is de keuze van het besturings- of operating system waar je mee wil werken. Het besturingssysteem is eigenlijk het programma waarmee je jouw laptop gebruikt oftewel bestuurt. Deze keuze bestaat uit 3 besturingssystemen.

 

 ° Windows 10 (Microsoft)

 ° Chrome OS (Google)

 ° OS X (Apple)

 

Het aanbod van laptops met het Windows besturingssysteem is zeer groot. Dit is het meest gebruikte besturingssysteem ter wereld. Iedere fabrikant heeft tal van laptops te koop met Windows als besturingssysteem.

 

Een recent op de markt gebracht besturingssysteem is Chroms OS. Dit besturingssysteem werd ontworpen door Google en op de markt gebracht voor gebruik bij simpelere computers. Er zijn maar enkele fabrikanten zoals Acer, Dell, HP en Lenovo die deze laptops verkopen. Deze laptops worden ook wel Chromebooks genoemd.

 

Als je OS X kiest als besturingssysteem ben je in feite gebonden aan Apple. Enkel Apple levert deze laptops met hun besturingssysteem. Deze zal je jammer genoeg niet onmiddelijk bij ons terugvinden daar wij geen verdeler zijn van Apple Notebooks of workstations.

 

Ons Advies 

 ° Windows : Is een prima keuze, met een groot gevarieerd aanbod in elke prijsklasse

 ° Chrome OS : Goedkoop, doch alleen geschikt voor basis taken zoals internetten, mail en kantoorwerk (documenten,spreadsheet)

 ° OS X : Enkel voor vb muzikanten en grafische sector. Koop dit enkel als je al meer Apple producten hebt

 

2. Beeldschermdiagonaal

 

Kijk zeker goed naar het formaat van de laptop die je wil gaan kopen. Je hebt kleinere modellen bijvoorbeeld 10.1 inch (25.65 cm) tot en met modellen met een groot beeldschermdiagonaal van 18.4 inch (46.74 cm)

 

Laptops met een groter beeldscherm zijn hierdoor ook groter van behuizing. Het beeldscherm zit immers in de klep van je laptop verwerkt.

 

De meest voorkomente formaten zijn 

 ° Klein : 10.1", 11.6", 12.3", 12.5"

 ° Middel: 13.3", 14"

 ° Groot: 15.6", 17.3", 18.4"

 

Om voor jezelf uit te maken welk formaat het beste bij jou zou passen, of wat je fijn vind om op te werken. Is het zeker aan te raden om eens een computerwinkel of electronica zaak binnen te stappen en de verschillende modellen eens uit te proberen en te beoordelen.

 

Ons advies 

 ° 10.1 inch : te klein

 ° 12 inch : is nog wel best klein, doch bruikbaar

 ° 13 & 14 inch : Prima formaat om overal mee te nemen

 ° 15 inch : Standaard formaat, doch wel groot om mee te nemen

 ° 17 inch & groter : Zeer groot, neem je niet zo makkelijk overal mee

 

3. Gewicht

 

Samen met het formaat speelt het gewicht van de laptop hierbij ook een rol. Hoe groter de laptop hoe meer deze zal wegen.

Toch bestaan er laptops die niet heel zwaar zijn. Hierbij denken we onmiddelijk aan de Ultrabooks. Deze laptops hebben altijd een zeer dun en slank ontwerp en zijn uitermate geschikt om dagdagelijks overal mee te nemen.

 

Hoe zwaar zijn de verschillende formaten? 

° 10.1" tussen de 1.0 - 1.4 Kg

 ° 11.6" tussen de 1.3 - 1.5 Kg

 ° 12.x" tussen de 1.2 - 1.8 Kg

 ° 13.3" tussen de 1.2 - 2.2 Kg

 ° 15.6" tussen de 1.8 - 2.8 Kg

 ° 17.3" tussen de 2.8 - 4.8 Kg

 

Hoe groter de laptop dus is hoe zwaarder die zal zijn. Zoek je een laptop die je vaak overal naar toe moet nemen, dan is de keuze voor een kleinere laptop met lager gewicht een weloverwogen keuze.

 

Is het een laptop die je eerder thuis wenst te gebruiken, dan is een 15.6 inch of groter formaat een prima keuze.

 

Ons advies 

 ° Minder dan 1.6 Kg : Zeker doen. Zeer licht om mee te nemen

 ° Tussen 1.6 en 2.4 Kg : prima, doch probeer onder de 2 Kg te bijven

 ° Boven de 2.4 Kg : Zeker niet geschikt om telkens mee te nemen

 

4. Beeldschermresolutie


Niet enkel het formaat van het beeldscherm is belangrijk, maar ook de beeldschermresolutie. Deze bepaald namenlijk hoeveel werkruimte je op je beeldscherm hebt. Het beeldschermformaat zegt dus niets over de beeldschermresolutie.

 

Meest gekende beeldschermresoluties van laag naar hoog:

 ° 1280 x 800 (WXGA)

 ° 1366 x 768 (WXGA Wide)

 ° 1600 x 900 (WXGA++)

 ° 1920 x 1080 (Full HD 1080p)

 ° 2560 x 1600 (WQXGA)

 ° 2560 x 1440

 ° 2880 x 1620

 ° 2880 x 1800

 ° 3200 x 1800

 ° 3840 x 2160 (Ultra-HD)

 

de Full HD 1080p oftewel 1920 x 1080 beeldschermresolutie is tegenwoordig wel de minimale beeldschermresolutie die je zou willen voor jou beeldscherm. Lagere resoluties werken immers minder fijn. Deze lagere resoluties vind je tegenwoordig vaak in de goedkopere laptops.

 

Ook hierbij willen we je aanraden. Stap eens een computerzaak of grote winkel binnen en vergelijk zeker de verschillende resoluties. Een te hoge resolutie vind niet iedereen even fijn om mee te werken. Daar alles op het beeldscherm kleiner wordt weergegeven.

 

Ons advies

 ° Niet kopen: 1280 x 800 (WXGA), 1366 x 768 (WXGA Wide), 1600 x 900 (WXGA++)

 ° Prima resolutie : 1920 x 1080 (Full HD 1080p)

 ° Zeer veel ruimte : 2560 x 1600 (WQXGA), 2560 x 1440

 ° Prijzig, maar wel top : 2880 x 1620, 2880 x 1800, 3200 x 1800, 3840 x 2160 (Ultra-HD)

 

5. Processor

 

Een zeer belangrijk onderdeel dat de prijs en de rekenkracht bepaald is de processor van de laptop. De processor is een onderdeel dat alle berekeningen voorziet. Hoe sneller deze processor deze berekeningen kan uitvoeren hoe sneller de laptop.

 

Op de markt zijn er laptops met verschillende processoren te koop. De 2 voornaamste zijn Intel en AMD.

Intel heeft een 6-tal verschillende processorreeksen op de markt.

 

 ° Intel Celeron

 ° Intel Pentium

 ° Intel Core M

 ° Intel Core i3

 ° Intel Core i5

 ° Intel Core i7

 

Zoek je een simpele laptop voor dagelijks gebruik van kantoortaken dan is de Intel Celeron of Pentium ruim voldoende. Gebruik je de laptop af en toe wel eens om simpele spelletjes of wat zwaardere programma's te draaien, dan is de Intel Core M of i3 een aanrader. Hierbij moeten we nog vermelden dat de Intel Core M processor zeer energiezuinig is waardoor de batterij dus veel langer meegaat. Gebruik je de laptop vaak en maak je gebruik van zwaardere programma's dan is de Intel Core i5 of i7 een aanrader. Hou er rekening mee dat bij iedere stap hoger dat je gaat ook de prijs mee omhoog gaat.

 

Ons advies

° Intel Atom, Celeron, Pentium : Alleen kopen indien je budget laag is

 ° Intel Core i3 : Een prima basis processor

 ° Intel Core i5 & i7 : Deze zijn ook geschikt voor fotobewerking

 ° Intel Core i5HQ & i7HQ : Geschikt voor intensief gebruik zoals videobewerking en gaming

 ° Intel Core M : Zeer energiezuinig, doch traag

 

6. Grafische kaart

 

De meeste processoren in de huidige laptops hebben een ingebouwde (On-Board) videochip. Bij de huidige Intel processoren noemen ze deze Intel HD Graphics. Met deze kaarten kan je wel gamen, doch alleen op lage resoluties en lage kwaliteit.

 

Ben je een echte game fanaat, dan is een extra grafische kaart (Discreet grafische kaart) een noodzaak. De bekenste grafische kaarten in laptops zijn.

 ° nVidia GeForce

 ° AMD Radeon

 

Ons advies

 ° Intel HD Graphics : niet geschikt voor gaming

 ° nVidia Geforce 940MX : Wel aan de duurdere kant

 ° nVidia Geforce GTX 1050 & 1060 : Goed om te gamen

 ° nVidia Geforce GTX 1070 & 1080 : Perfecte gaming partner, doch wel duurder

 

7. Werkgeheugen

 

Elke computer heeft snel werkgeheugen voorhanden waarmee data tijdelijk opgeslagen wordt. Wanneer de processor deze data terug nodig heeft kan deze dit snel weer opvragen. Hoeveel werkgeheugen je in je laptop hebt zitten heeft een invloed op de snelheid van de laptop. Meer geheugen betekend niet altijd een betere prestatie. Laptops worden geleverd met geheugen tussen de 2GB en 64GB. Waar vroeger het gemiddelde 4GB was zien we nu een verschuiving naar 8GB. 8GB is prima voor iedere laptop. 16GB en meer is eerder aan te raden als je de laptop wil gebruiken voor gaming of andere zwaardere programma's voor video- of fotobewerking.

 

Ons advies

° 2 GB : Gaat nog wel doch wel trager

 ° 4 GB : Goede basis voor internet, mail en kantoortoepassingen

 ° 8 GB : Goed en heeft onze voorkeur als basis

 ° 16 GB : Goede keuze als je gaat gamen of aan videobewerking doet

 ° 32 GB en meer : Enkel aanschaffen als je de laptop intensief gebruikt

 

8. Opslagapparaat

 

Een laptop is maar zo snel als het onderdeel dat het traagst presteerd. Vaak is dat de harde schijf.

Gelukkig bestaan er tegenwoordig snelle harde schijven, SSD Disks. Hierbij wordt de data op snelle memory chips bewaard in plaats van op een draaiende magnetische schijf.

 

verschillende soorten harde schijven in laptops:

 ° HDD (Hard Drive Disk - harde schijf)

    - 4200 rpm

    - 5400 rpm

    - 7200 rpm

 ° SSHD (Solid State Hybride Drive)

 ° SSD (Solid State Drive)

 

HDD Disks zijn verkrijgbaar in verschillende snelheden. De 4200 rpm is de traagste en de 7200 rpm de snelste. Meestal zitten in laptops de harde schijven met 5400 rpm.

 

De beste keuze is hier te kiezen voor een laptop met een SSD disk. Of een HDD-SSD configuratie. Hier heb je dan 2 harde schijven. De Boot disk, daar waar je operating systeem op draait staat dan op een SSD en een tweede HDD disk waarop je jou data kan plaatsen.

 

Ons advies

 ° Alleen een HDD disk : zorgt ervoor dat laptop trager werkt

 ° Alleen een SSD disk : Prima, zorg er wel voor dat die minstens 128 GB heeft of meer

 ° SSD met een extra HDD : Is een zeer goede combinatie.

 ° SSHD : Kan je doen als je wil besparen. Doch alleen als je meer dan 512 GB nodig hebt.

 

9. Aansluitingen

 

Bekijk zeker als je eens in een computer winkel of grote electronica zaak bent de laptops eens die je interessant vind.

Kijk zeker dan ook naar de aansluitingen die deze laptop heeft. Het zou zonde zijn als je een laptop koopt waar later van blijkt dat deze niet de gewenste verbindingen of aansluitingen heeft.

 

Denk aan volgende aansluitingen & verbindingen:

° USB : 2.0, 3.0, micro, type C

 ° Video : HDMI, VGA, DVI, DisplayPort

 ° Bluetooth

 ° FireWire

 ° Thunderbolt

 ° Expresscard

 ° WiFi 802.11: G, N, AC

 ° Geheugenkaart lezer

 ° Ethernet : netwerkpoort

 

Ons advies

 ° USB 2.0 : 2 à 3 poorten is een must

 ° USB 3.0 : zeker handig om een snelle aansluiting te hebben. vb externe harde schijf voor backups

 ° USB type C : toekomstgericht goede keuze, misschien al handig om al te hebben doch niet verplicht

 ° HDMI : zeker makkelijk om je laptop aan je monitor of TV aan te sluiten

 ° DisplayPort : Handig voor grote of meerdere schermen

 ° Netwerkpoort : Gigabit met 1000MB/s snelheid is zeker goed

 ° WiFi : ga zeker voor een model met snelle 801.11 AC ondersteuning

 

10. Accucapaciteit

 

Onze laatste tip is zeker ook te kijken naar de Battery capacity als je een nieuwe laptop gaat kopen. Vooral als je onderweg bent en je hebt geen mogelijkheid om deze op te laden. De capaciteit wordt uitgedrukt in Wh, Watt per Hour. De meeste laptops hebben een accucacpaciteit tussen de 30Wh en 60Wh. Voor de zwaardere gaming laptops zit je al snel aan 180Wh.

 

Wil je een laptop vaak onderweg gebruiken zoek dan zeker eens reviews op het internet. De meeste fabrikanten geven vaak een accutijd die gebaseerd is op minimaal gebruik. Wordt de laptop vaak thuis gebruikt dan maakt de accucapaciteit echter weinig uit. Wanneer deze bijna leeg is kan je hem snel weer opladen.

 

Ons advies

 ° Voor gebruikt thuis : Accucapaciteit maakt niet zoveel uit. Je kan hem snel weer opladen

 ° Voor gebruikt onderweg : Kies een laptop met hoge batterijcapaciteit

 

Voetnoot

Het is zeker altijd goed om in enkele winkels alle laptopmodellen die je voorkeur hebben eens te bekijken. Je kan dan zien hoe groot ze zijn, maar je kan ook even het gewicht nagaan. Type zeker ook even wat tekst in op het toetsenbord, zo weet je of dit ook lekker aanvoelt. Veel succes en hopelijk mogen wij je begroeten als nieuwe klant. Onze laptops worden steeds verkocht met standaard fabrieksgarantie als 2 jaar Belgische garantie voor particulieren. Kom zeker even kijken naar onze interessante prijzen of promo's.

 
0 Reacties

Plaats een reactie

  

Versturen

 

Wordt jij ook één van onze tevreden klanten?